Waga jako element wyposażenia kuchennego
Waga kuchenna to przydatne urządzenie, które pozwala precyzyjnie odmierzyć składniki przygotowywane do przyrządzania potraw. To sprzęt dla każdego, któremu zależy na wysokiej jakości posiłków, ale także dla tych, którzy stosują się w swoim codziennym odżywianiu do zasad różnego rodzaju diet. Wybór właściwej wagi kuchennej może jednak przysparzać problemów. Jak wybrać wagę kuchenną?
Jaką wagę kuchenną wybrać?
Istnieją różne rodzaje wag kuchennych dostępnych na rynku. Podzielić je można np. ze względu na rodzaj zastosowanej technologii. Do wyboru ma się wagi mechaniczne oraz elektroniczne – oczywiście najczęściej wybierane są te drugie ze względu na wygodę i komfort użytkowania. Kuchenne wagi elektroniczne mają tę przewagę nad większością wag mechanicznych, że dokonują precyzyjniejszych pomiarów (dokładność nawet do 1 grama!), co może mieć duże znaczenie, np. wśród osób stosujących restrykcyjne diety. Wyposażone w wysokiej jakości baterie elektroniczne wagi mogą służyć w kuchni przez długi okres czasu.
Inny podział wag kuchennych można zastosować ze względu na ich wykonanie. Wagi kuchenne różnią się między sobą wielkością, materiałem, a nawet kształtem. Zdecydowanie większe zróżnicowanie można zaobserwować wśród wag elektronicznych, które mogą np. być wyposażone w misę lub podstawkę. Elektroniczne wagi kuchenne są najczęściej wykonane z odpornego na zarysowania szkła hartowanego, co ułatwia utrzymywanie ich w czystości. Dla osób, które martwią się o przypadkowe stłuczenie szklanej wagi, np. ze względu na obecność zwierząt bądź małych dzieci w domu, mogą zdecydować się na wagę kuchenną wykonaną ze stali, tworzywa sztucznego bądź z naturalnego bambusa. Wagi kuchenne z bambusa wspaniale prezentują się w kuchni, szczególnie jeśli wystrój utrzymany jest w stylu skandynawskim.
Funkcje elektronicznej wagi kuchennej
Elektroniczne wagi poza spełnianiem podstawowej funkcji, jaką jest ważenie składników, mogą być wyposażone w funkcje dodatkowe. Przede wszystkim standardową funkcją wagi elektronicznej będzie funkcja tarowania, która pozwala odjąć wagę naczynia od wagi składników, które się w nim znajdują. Kolejną standardową opcją będzie automatyczna kalibracja oraz automatyczne wyłączanie wagi, co pozwala ekonomicznie użytkować baterię.
Wyświetlacz LCD w wagach kuchennych służy do przekazywania informacji dotyczących: wagi produktu, jego niestabilności, przeciążenia urządzenia oraz stanu baterii. W elektronicznych wagach często także można dokonać wyboru jednostek wagi – produkty można więc ważyć nie tylko w gramach, ale także uncjach czy funtach, co ułatwia proces gotowania, gdy korzysta się z zagranicznych przepisów. Ponadto bardzo zaawansowane technologicznie wagi kuchenne wyposażone są w dodatkową opcję obliczania kalorii oraz wskaźniki wartości odżywczych.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie wagi kuchennej?
Pracownik firmy Hugo z Mysłowic komentuje: Podczas wyboru wagi warto także zwrócić uwagę na parametry dotyczące maksymalnego obciążenia urządzenia. Standardowo obciążenie wagi elektronicznej będzie wynosiło do 5 kilogramów, co jest optymalną wartością, gdy mowa o stosowaniu urządzenia w warunkach domowych.
Podczas zakupu wagi kuchennej warto oczywiście wziąć pod uwagę jej cenę, jednak nie jest to czynnik, który powinien decydować o zakupie urządzenia w sposób definitywny. Wagi mechaniczne są zazwyczaj tańsze niż elektroniczne, jednak ich funkcjonalność jest ograniczona do minimum, a dokładność pomiarów pozostawia często wiele do życzenia (standardowo można mówić o pomyłce wynoszącej nawet do 20 gramów!). Wśród wag elektronicznych również można znaleźć tańsze i droższe rodzaje, co jednak z reguły przekłada się na ogólną wyższą jakość ich wykonania, a także większą ilość dodatkowych funkcji, w które są wyposażone.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana