Rodzaje marynat do grilla
Bez aromatycznej mieszanki przypraw grillowane mięso lub warzywa nie byłyby tak smaczne i aromatyczne. To marynata dodaje wyjątkowego charakteru daniu, nadając mu nie tylko smak, ale również kruchość i soczystość. Rodzajów marynat i przepisów na nie jest tyle, ile miłośników grilla. Jednak ze względu na rodzaj zastosowanych składników możemy podzielić je na dwie podstawowe grupy.
Marynaty do mięs mają niezwykle długą historię. Są wykorzystywane od setek lat, a ich korzenie sięgają nie tylko przepisów staropolskich, ale również naleciałości orientalnych. Stąd oprócz tradycyjnych ziół wykorzystuje się wschodnie przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę lub sos sojowy czy ocet ryżowy. Dzięki temu dania z grilla otrzymują nowy, wyjątkowy smak.
Marynaty suche
Ze względu na rodzaj produktów wykorzystywanych do marynowania wyróżnić można dwa podstawowe rodzaje marynat: suche oraz mokre. W przypadku marynat suchych używa się wyłącznie mieszanki przypraw, bez dodatku mokrego składnika: oleju, octu, wody, wina, śmietany. Marynaty suche doskonale nadają się do mięs, zwłaszcza naturalnie soczystych: wieprzowiny, wołowiny. Choć podstawowym składnikiem zazwyczaj jest pieprz i sól, w marynatach suchych wykorzystuje się wiele różnych przypraw i ziół. Podstawą może być równie cukier, który chłonie smaki oraz pomaga im wniknąć w mięso. Doskonałymi składnikami suchych marynat są również słodka papryka, cebula lub czosnek w proszku, a także gorczyca, dzięki której mięso staje się bardziej kruche.
Marynatę suchą można stosować tuż przed grillowaniem. Nadaje się głównie do produktów, które grilluje się przez krótki czas. Lepiej sprawdza się w przypadku mięs niż warzyw – może bowiem się przypalić. Marynaty bogate w różnego rodzaju smaki wykorzystuje się zazwyczaj do grillowanej wieprzowiny, zwłaszcza karkówki i żeberek, a także drobiu lub ryb. W przypadku wołowiny lepszym rozwiązaniem będzie marynata mniej bogata w składniki, by nie pozbawić mięsa wołowego jego naturalnego smaku. Jeżeli nie wiemy w jaki sposób połączyć poszczególne przyprawy i zioła, by uzyskać wyjątkowy smak nic straconego. Producenci przypraw oferują bowiem gotowe mieszanki przypraw, dopasowane do poszczególnych rodzajów mięs lub podzielone na smaki, na przykład tradycyjne lub orientalne. Mieszanki przyprawowe znajdziemy między innymi w ofercie firmy Polsmaki.
Marynaty mokre
Marynaty mokre również bogate są w zioła i przyprawy, nadające potrawom grillowym wyjątkowy smak i aromat. Różnią się jedynie zastosowaniem dodatkowego składnika mokrego: oleju, wody, octu. Zazwyczaj wykorzystuje się kilka mokrych składników, a najlepszym połączeniem dla mięs jest użycie kwaśnego składnika (na przykład octu lub soku z cytryny) wraz z olejem – dzięki temu mięso po upieczeniu nie jest twarde. Tego typu marynaty nadają się doskonale do wszystkich rodzajów mięs oraz warzyw. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty należy pozostawić mięso w marynacie przez dłuższy czas – na całą noc lub nawet na kilka dni. Ryby lub warzywa potrzebują nieco mniej czasu, w ich przypadku wystarczy marynowanie przez kilka godzin.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana