Pomady idealne do ciast
Klientów w cukierniach codziennie kuszą pięknie udekorowane słodkości. Są to serniki i makowce z idealnie białą glazurą, apetycznie wyglądające praliny czy oblane lukrem pączki. Większość to zasługa pomad cukierniczych, które wykorzystuje się do glazurowania pączków, ciast czy babeczek. Ciasta powinny nie tylko dobrze smakować, ale także wyglądać jak arcydzieło sztuki. A zagwarantować nam to mogą właśnie, takie półprodukty jak pomada cukiernicza.
Czym jest pomada cukiernicza i jakie ma zastosowanie?
Pomada cukiernicza to jeden z wielu specjalistycznych produktów stosowanych przez cukierników. Ułatwia i przyspiesza ona proces produkcji wyrobów, a także wzbogaca ich smak. Jest to gotowy półprodukt, czyli gęsta i plastyczna masa, którą najczęściej wykorzystuje się do glazurowania, nadziewania i dekorowania ciast i tortów w dużych zakładach cukierniczych oraz kameralnych cukierniach. Powstaje poprzez gotowanie, a następnie ochłodzenie i ubijanie roztworu cukrowego lub mlecznego. Pomada cukiernicza to też ciekawy sposób na dekorację takich słodkości, jak czekoladki i pralinki. Kształt wypieku jest tutaj nieistotny. Można polewać pomadą okrągłe babeczki, pączki i rogaliki.
Jest to wspaniały produkt zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych cukierników. Pomady różnią się składem, zastosowaniem i konsystencją. Na rynku istnieje kilka rodzajów pomad cukierniczych, których można używać na różne sposoby i do różnych słodkości. Duży wybór pozwala dobrać pomadę odpowiednią do wykorzystywanej technologii. Przy zakupie należy jednak pamiętać, aby w pierwszej kolejności zwracać uwagę na jakość, a nie cenę. Dodatkowo, aby pomada nie traciła swoich właściwości, należy spełnić warunki przechowywania określone przez producenta i umieszczone na opakowaniu produktu.
Czym się różni pomada wodna od mlecznej?
Największą popularnością cieszą się głównie pomady wodne i mleczne. Ta pierwsza jest produktem drobno krystalicznym, który powstaje przez ubijanie i jednoczesne chłodzenie ugotowanej mieszaniny – wody, cukru i syropu glukozowego. Ułatwia ona glazurowanie produktów o dużych powierzchniach. Przed nałożeniem jej na produkt masę trzeba podgrzać w łaźni wodnej do ok. 40 stopni Celsjusza. Ta masa cukiernicza odznacza się intensywnym białym kolorem, a po nałożeniu na wypiek, w zależności od ilości dodawanej wody może być nawet przezroczysta. Dodawana do masy woda (maksymalnie 5%) pozwala regulować strukturę pomady na gotowym produkcie.
Jak zauważa przedstawiciel firmy Holger Food zajmującej się dystrybucją pomad cukierniczych: Tradycyjne pomady wodne można dowolnie barwić oraz wzbogacać ich smak różnymi aromatami. Oferujemy pomady do rozcieńczania wodą, a także pomady cukiernicze od razu gotowe do użycia. Ich nieskazitelna jakość gwarantuje utrzymanie najwyższych standardów produkcyjnych oraz zadowolenia Klientów.
Pomady mleczne stosuje się do produkcji nadzienia do czekoladek, pralin lub wafelków. Powstają one na pełnym mleku, któremu zawdzięczają swoją aksamitną strukturę. Świetnie sprawdzają się również, jako baza do nadzień o smaku karmelowym, cappuccino czy toffi oraz do przekładania suchych tortów – pod warunkiem, że do masy dodamy uprzednio krem maślany.
W zależności od skali produkcji pomady można nakładać ciągłym strumieniem, jak w przypadku urządzeń taśmowych lub ręcznie z pomocą pistoletu natryskowego, czy nawet pędzelka. Jeśli chcemy w sposób wyjątkowy ozdobić tort lub babeczki, możemy wykorzystać fondant cukierniczy, czyli słodką i plastyczną masę do tworzenia mniej lub bardziej kreatywnych dekoracji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana