Linie produkcyjne Ekomex-Pilśniak dla branży spożywczej – poznaj najlepsze rozwiązania na rynku
Linia produkcyjna to najważniejszy element w zakładzie produkcyjnym, bez względu na to, czy zajmujesz się produkcją przetworów mięsnych, drobiowych, rybnych, warzywnych lub jakichkolwiek innych wyrobów spożywczych. Zestaw niezawodnych urządzeń – takich jak wilki kątowe, mieszałki z opcją gotowania lub chłodzenia, transportery i rozwiązania załadunkowe – to sprawdzony przepis na zwiększenie skali produkcji i rozwój Twojego biznesu. Zwłaszcza jeżeli postawisz na linię produkcyjną od sprawdzonego, polskiego producenta. Takiego jak firma Ekomex-Pilśniak.
Linie produkcyjne – najważniejsze informacje
Każde przedsiębiorstwo o dużych (i stale rosnących!) ambicjach produkcyjnych, wymaga niezawodnego zaplecza technicznego. Jego podstawą jest oczywiście linia produkcyjna – zestaw maszyn automatyzujący, a przez to przyspieszający i zwiększający wydajność pracy w zakładzie mięsnym czy drobiarskim.
Każda linia produkcyjna powinna zostać dopasowana do potrzeb konkretnego przedsiębiorstwa i procesu produkcyjnego, jaki będzie przez nią realizowany. Urządzenia powinny zostać starannie dobrane – i ustawione w kolejności – do kolejnych kroków, jakie są niezbędne do uzyskania ostatecznego produktu.
Ekomex-Pilśniak tworzy linie produkcyjne, które ściśle wpisują się w oczekiwania klientów z branży gastronomicznej – bez względu na to, jaki rodzaj produktu oferują. Linie projektowane i produkowane przez firmę sprawdzają się w zakładach mięsnych, wędliniarskich, przetwórstwa rybnego, garmażeryjnych, produkcji specjalistycznej żywności dla dzieci czy pet food.
Chcesz wiedzieć więcej o firmie i jej urządzeniach? Pozostań z nami!
Ekomex-Pilśniak – polska produkcja, światowa jakość
Przedsiębiorstwo Ekomex-Pilśniak powstało na solidnych fundamentach. Jego założyciele przez lat zdobywali wiedzę na temat technologii produkcji mięsa i pogłębiali swoje doświadczenie w serwisie i naprawie maszyn dla branży spożywczej.
W 1998 roku postanowili przełożyć je na konkretne działanie – rozpoczynając działalność, której przedmiotem jest projektowanie i produkowanie niezawodnych urządzeń dla wielu gałęzi przemysłu spożywczego.
Niezawodna jakość oferowanych rozwiązań sprawiła, że Ekomex-Pilśniak zyskał niekwestionowaną renomę w kraju i poza jego granicami. Aktualnie firma posiada aż 30 konsultantów na całym świecie, dostarczając swoje produkty do firm z wielu krajów.
Linie produkcyjne Ekomex-Pilśniak
W ofercie Ekomex-Pilśniak znalazły się trzy podstawowe rodzaje linii produkcyjnych. Warto pamiętać, że są to przykładowe realizacje – ostateczny projekt linii zawsze jest wykonywany indywidualnie.
Linia do mieszania farszy mięsnych to zestaw urządzeń, które wykorzystuje się do produkcji kiełbas i kotletów z mięsa mielonego (np. hamburgery, pulpety). Składają się na niego:
załadunki,
transportery taśmowe,
próżniowe mieszałki łopatkowe,
układ automatycznego załadunku zakładowych nadziewarek (z wykorzystaniem transportera z pneumatycznymi zgarniaczami i taśmowym detektorem metali).
Linia do mieszania farszy mięsnych może zostać zaprojektowana dla wydajności od 500 do 15 000 kg/h.
Linia do mieszania farszy mięsnych z funkcją gotowania i chłodzenia to system, który umożliwia przygotowywanie różnorodnych farszy – mięsnych, warzywnych, wegetariańskich lub wegańskich o wysokiej jakości mikrobiologicznej. W skład linii wchodzą następujące urządzenia:
próżniowa mieszałka łopatkowa z gotowaniem – obróbka termiczna realizowana jest za pośrednictwem płaszcza olejowego i/lub bezpośredniego wtrysku pary,
bufora z pompą, który transportuje surowiec do kolejnego urządzenia (z mieszałki z gotowaniem do wilka kątowego i z wilka do mieszałki z chłodzeniem),
wilka kątowego,
próżniowa mieszałka łopatkowa z systemem chłodzenia – temperatura farszu obniżana jest dzięki zastosowaniu ciekłego azotu.
Linia do mieszania farszy mięsnych może zostać zaprojektowana dla wydajności od 300 do 3 000 kg/h.
Linia do produkcji farszu mięsnego to zestaw specjalistycznych urządzeń, które pozwalają na produkcję farszy do wyrobów formowanych, takich jak kebab, mięso kulinarne czy hamburgery. W skład linii wchodzą:
wilk kątowy WW200 – do rozdrabniania mięsa świeżego i mrożonego,
załadunku masztowego wilka do wózków,
automatycznego załadunku taśmowego
próżniowa mieszałka przechyłowa z mieszadłami typu Z.
Linia do mieszania farszy mięsnych może zostać zaprojektowana dla wydajności od 500 do 3 000 kg/h.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana