Artykuł sponsorowany

Jak produkuje się ekologiczne kiszonki?

Jak produkuje się ekologiczne kiszonki?

W ostatnich latach coraz więcej osób zaczęło sięgać po produkty poddawane kiszeniu. Niestety dla wielu osób domowe kiszenie często staje się pracochłonnym zajęciem, które wymusza zakup gotowych produktów. Większość kiszonek dostępna w sklepach z racji tego, że posiada różnego rodzaju ulepszacze, nie jest produktem tradycyjnym. Naprzeciw klientom wychodzą producenci ekologicznych ogórków kiszonych, gdzie ze względu na naturalny proces fermentacji, otrzymują kiszonki nie tylko z lepszymi walorami smakowych, ale również niosącymi za sobą korzyści dla zdrowia. Sprawdź, jak wygląda proces produkcji ekologicznych kiszonek.

Jak produkuje się ekologiczne kiszonki?

Produkcja kiszonek w głównej mierze opiera się na wytwarzaniu w czasie kiszenia kwasu mlekowego, który nadaje im trwałość, a co więcej, produkty poddane fermentacji zyskują specyficzne cechy aromatyczno-smakowe.

Tradycyjny smak kiszonek zawdzięczany jest przede wszystkim polskiej recepturze oraz staranności kiszenia. - mówi przedstawiciel firmy Stan, producent ekologicznej kapusty oraz ogórków kiszonych. - Ogórki do kiszenia pochodzą z ekologicznych upraw, natomiast zalewa przygotowana z dodatkiem wody, kopru, czosnku, chrzanu oraz soli powoduje, że ich smak zostaje doskonale podkreślony. Dzięki temu, że ogórki kiszone powstają bez żadnych ulepszaczy smaków i innych dodatków, bez problemu mogą być również spożywane przez alergików, jak i osoby posiadające wrażliwy żołądek.

Warto wspomnieć o tym, że dzięki temu, że kapusta kiszona również jest produkowana w sposób ekologiczny, staje się ona źródłem witamin i mikroelementów wzmacniających pracę układu trawiennego, a także spożywanie jej poprawia odporność organizmu.

Dlaczego warto jeść ekologiczne kiszonki?

Produkty nieprzetworzone bez żadnych ulepszaczy smaku, a także przyspieszaczy to bez wątpienia potężna dawka witamin i minerałów. Zwłaszcza jeśli chodzi o kiszonki, które dodatkowo uważane są za prawdziwą bombę witaminową. Zastosowanie ekologicznego procesu produkcji przede wszystkim sprawia, że zarówno ogórki, jak i kapusta kiszona wyróżniają się wspaniałym aromatem i intensywnym smakiem. Ekologiczne kiszonki to również naturalne probiotyki, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz kwasu mlekowego powstałego w procesie naturalnej fermentacji, odpowiadają za oczyszczenie organizmu, a także wzmocnienie układu odpornościowego. Ponadto stanowią one naturalne źródło łatwo przyswajanego błonnika, z racji tego, spożywanie kiszonek reguluje pracę układu trawiennego, a dzięki obecności dobrych bakterii, wykazuje zdolność do mobilizacji jelit do wydzielania niezbędnych kwasów żołądkowych. Spożywanie ogórków i kiszonej kapusty polecane jest tak naprawdę większości osób, ale zwłaszcza dla tych, które chcą wzmocnić proces odchudzania, zadbać o zdrowy układ trawienny, a także zapobiec wszelkiego rodzaju infekcjom.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.