Jak produkuje się ekologiczne kiszonki?
W ostatnich latach coraz więcej osób zaczęło sięgać po produkty poddawane kiszeniu. Niestety dla wielu osób domowe kiszenie często staje się pracochłonnym zajęciem, które wymusza zakup gotowych produktów. Większość kiszonek dostępna w sklepach z racji tego, że posiada różnego rodzaju ulepszacze, nie jest produktem tradycyjnym. Naprzeciw klientom wychodzą producenci ekologicznych ogórków kiszonych, gdzie ze względu na naturalny proces fermentacji, otrzymują kiszonki nie tylko z lepszymi walorami smakowych, ale również niosącymi za sobą korzyści dla zdrowia. Sprawdź, jak wygląda proces produkcji ekologicznych kiszonek.
Jak produkuje się ekologiczne kiszonki?
Produkcja kiszonek w głównej mierze opiera się na wytwarzaniu w czasie kiszenia kwasu mlekowego, który nadaje im trwałość, a co więcej, produkty poddane fermentacji zyskują specyficzne cechy aromatyczno-smakowe.
Tradycyjny smak kiszonek zawdzięczany jest przede wszystkim polskiej recepturze oraz staranności kiszenia. - mówi przedstawiciel firmy Stan, producent ekologicznej kapusty oraz ogórków kiszonych. - Ogórki do kiszenia pochodzą z ekologicznych upraw, natomiast zalewa przygotowana z dodatkiem wody, kopru, czosnku, chrzanu oraz soli powoduje, że ich smak zostaje doskonale podkreślony. Dzięki temu, że ogórki kiszone powstają bez żadnych ulepszaczy smaków i innych dodatków, bez problemu mogą być również spożywane przez alergików, jak i osoby posiadające wrażliwy żołądek.
Warto wspomnieć o tym, że dzięki temu, że kapusta kiszona również jest produkowana w sposób ekologiczny, staje się ona źródłem witamin i mikroelementów wzmacniających pracę układu trawiennego, a także spożywanie jej poprawia odporność organizmu.
Dlaczego warto jeść ekologiczne kiszonki?
Produkty nieprzetworzone bez żadnych ulepszaczy smaku, a także przyspieszaczy to bez wątpienia potężna dawka witamin i minerałów. Zwłaszcza jeśli chodzi o kiszonki, które dodatkowo uważane są za prawdziwą bombę witaminową. Zastosowanie ekologicznego procesu produkcji przede wszystkim sprawia, że zarówno ogórki, jak i kapusta kiszona wyróżniają się wspaniałym aromatem i intensywnym smakiem. Ekologiczne kiszonki to również naturalne probiotyki, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz kwasu mlekowego powstałego w procesie naturalnej fermentacji, odpowiadają za oczyszczenie organizmu, a także wzmocnienie układu odpornościowego. Ponadto stanowią one naturalne źródło łatwo przyswajanego błonnika, z racji tego, spożywanie kiszonek reguluje pracę układu trawiennego, a dzięki obecności dobrych bakterii, wykazuje zdolność do mobilizacji jelit do wydzielania niezbędnych kwasów żołądkowych. Spożywanie ogórków i kiszonej kapusty polecane jest tak naprawdę większości osób, ale zwłaszcza dla tych, które chcą wzmocnić proces odchudzania, zadbać o zdrowy układ trawienny, a także zapobiec wszelkiego rodzaju infekcjom.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana