Jak powstaje kawa liofilizowana i dlaczego warto ją pić?
Wszyscy wiedzą, czym jest kawa rozpuszczalna, ale nie wszyscy wiedzą, że może ona powstać w wyniku dwóch różnych procesów. Jednym z nich jest liofilizacja. Co to za proces? Jak powstaje kawa liofilizowana? Dlaczego jest wartościowsza od innych kaw rozpuszczalnych? Znalezienie odpowiedzi na te pytania pomoże dokonywać bardziej świadomych wyborów przy zakupie.
Co to jest kawa liofilizowana?
Kawa liofilizowana powstaje w wyniku procesu liofilizacji. Składają się na niego następujące etapy:
parzenie zmielonych ziaren kawy w dużych kadziach;
schłodzenie, a następnie zamrożenie naparu w komorze ciśnieniowej;
sublimacja, czyli usunięcie wody w postaci lodu poprzez zmianę jej stanu skupienia w postać gazową;
desorpcja, czyli dosuszanie produktu do uzyskania optymalnego poziomu wilgotności.
W wyniku powyższego procesu powstaje kawa liofilizowana, którą zaliczamy do kaw rozpuszczalnych. Alternatywą wobec liofilizacji jest prosty proces odparowania rozpryśniętego naparu kawy w celu uzyskania suchego ekstraktu. To metoda szybsza i prostsza, ale jednocześnie mająca większy wpływ na jakość kawy. Przekłada się zarówno na pogorszenie walorów smakowych, jak i wartości odżywczych.
Dlaczego warto pić kawę liofilizowaną?
Wiele osób ceni kawy rozpuszczalne po prostu ze względu na łatwość ich przygotowywania. Wystarczy zagotować wodę, odmierzyć ilość ekstraktu i zalać gorącą wodą. Nie trzeba mielić ziaren ani czekać, aż się zaparzą. Niektórzy uważają jednak, że za ten komfort trzeba zapłacić jakością, bo ich zdaniem kawa rozpuszczalna nie może się równać smakiem i aromatem z kawą parzoną w tradycyjny sposób. Czy rzeczywiście tak jest? To zależy.
Kawa liofilizowana, właśnie dzięki sposobowi, w jaki jest uzyskiwana, zachowuje taką samą barwę, smak i aromat jak kawa świeżo palona. Ma też pozytywny wpływ na zdrowie. Jest pozbawiona kafestolu i kafeolu, które negatywnie wpływają na układ krążenia i zawiera mniej kofeiny niż kawa mielona. Prócz tego nie podnosi poziomu cholesterolu.
Od czego zależy jakość kawy liofilizowanej?
Jakość kawy liofilizowanej w dużej mierze zależy od tego, z jakich kaw jest wytwarzana. Im wyższej jakości ziaren używa się do przygotowania naparu, tym lepszy będzie produkt końcowy. Wie o tym importer kawy Bero Polska – należący do grupy Neumann Kaffee Group. Tylko precyzyjnie wyselekcjonowane ziarna, poddane starannej obróbce mogą stanowić bazę do wytworzenia naprawdę smacznej, pełnej aromatu kawy liofilizowanej. Takiej, po którą sięga się z przyjemnością i to nie tylko po to, żeby uniknąć długiego procesu parzenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana