Jak powstają nadzienia w czekoladach i pralinach?
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez czekoladek i pralin. Smakołyki powstają w cukierniach dzięki odpowiednim półproduktom. Za produkcję nadzienia odpowiadają tzw. fondanty, mające formę specjalistycznej masy. Jak dokładnie wygląda proces produkcji nadzienia do pralin, czekoladek i wafelków, a także czym są fondanty? Odpowiedź można odnaleźć w tym artykule.
Czym jest fondant?
Fondant należy do grupy produktów chętnie wykorzystywanych przez cukierników. Ma postać specjalistycznej masy. Składa się głównie z cukru, który jest poddawany późniejszej obróbce. W trakcie skomplikowanego procesu do cukru dodawane są surowce bazowe (pełne mleko), syrop glukozowy, a także różne aromaty. Szczególną rolę odgrywa właśnie syrop glukozowy, który nadaje fondantowi przedłużoną świeżość i gładką strukturę (nie zachodzi zjawisko krystalizacji). Ów składnik odpowiada także ze sklejenie, wypełnienie, podkreślenie aromatu, stabilizację smaku, a także spulchnienie półproduktu.
Dobrej jakości fondanty można odnaleźć w specjalistycznych hurtowniach, specjalizujących się w produkcji i dystrybucji produktów spożywczych i cukierniczych. Przykładem takiego przedsiębiorstwa jest Holger Food Group, gdzie można odnaleźć także doskonałej jakości pomady smakowe.
Proces powstawania nadzienia w pralinach
Fondanty wykorzystywane są zwykle do produkcji nadzienia dla pralin, czekoladek i wafelków. Jak wygląda ten proces? Pierwszym krokiem jest ugniatanie masy fondantowej za pomocy specjalistycznych maszyn, wykorzystywanych tylko w branży cukierniczej. W miarę ugniatania masa nabiera plastycznej struktury i powoli zmienia swoją konsystencję. Już nie ma postaci twardej kostki. Jest miękką i elastyczną masą.
Podczas procesu ugniatania do mieszaniny fondantu dodawane są kolejno potrzebne składniki, czyli tłuszcz, cukier puder, aromaty, barwniki, pasty owocowe, mąka sojowa czy skrobia ziemniaczana. Ilość poszczególnych substancji jest uzależniona od tego, jaki rodzaj nadzienia cukiernik chce otrzymać.
Gdy masa osiągnie odpowiednią gęstość, smak, aromat i kolor, pracownicy cukierni lub piekarni dbają o porcjowanie jej we właściwej wielkości cząstki. Owe kawałki są dokładnie oblewane czekoladę, co razem tworzy charakterystyczne praliny lub czekoladki z nadzieniem.
Innym składnikiem, chętnie używanym przy produkcji pralin, jest też mleczna pomada cukiernicza, która powstaje z pełnego mleka. Można ją określić jako aksamitne. Występuje ona w różnych smakach, np. toffi, cappuccino czy karmelowym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana