Dlaczego warto jeść mięso wieprzowe?
Wokół żywności zawsze toczy się wiele kontrowersji. Zdarza się, że mięso jest uznawane za pełnowartościowe, a po kilku latach uważa się je za przyczynę zawałów serca i udarów mózgu. Tak właśnie jest z wieprzowiną, która przez długi czas królowała na polskich stołach, a obecnie wypierana jest przez drób. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez schabowego. Czy słusznie?
Co zalicza się do wieprzowiny?
Wieprzowiną określa się mięso, które zostało uzyskane ze świni. Praktycznie każdy kawałek mięsa tego zwierzęcia może trafić na stół. Najczęściej jednak są to karkówka, schab, polędwiczka, żeberka, łopatka, szynka oraz golonka.
Niektóre części spożywane są jedynie przez część społeczeństwa. Reszta uważa te części za mniej apetyczne. Są to między innymi ryj, podgardle, słonina czy nogi. Z prosiaka da się uzyskać również podroby, które podobnie jak te mniej popularne kawałki mięsa, spożywa mniejsza liczba osób niż w przypadku podstawowych części. Do tej kategorii zaliczyć można ozory, nerki, móżdżek, wątrobę, żołądek lub serca wieprzowe.
Dlaczego warto jeść wieprzowinę?
Mięso wieprzowe jest na tyle zróżnicowane, że każdy znajdzie dla siebie odpowiednią część. Osobom lubiącym chude mięso, zdecydowanie poleca się szynkę. Jej 100 gramów ma jedynie 118 kcal. Dla tych lubiących tłuste kawałki przeznaczony jest boczek, który kilokalorii ma trzy razy więcej.
W wieprzowinie znajduje się spora ilość żelaza. Z tego względu polecana jest osobom, które są aktywnie fizycznie. Kawałki tego mięsa mogą dostarczyć nawet trzy razy więcej tego pierwiastka niż drób. Również warzywa zawierają o wiele mniej żelaza niż omawiany rodzaj mięsa. Wieprzowina ma także sporo mikroskładników. Odnaleźć w niej można witaminy takie jak B6, B12, PP, A oraz D.
Czy wieprzowina jest droga?
Za mięso wieprzowe zapłaci się o wiele mniej niż za wołowe. Ceny za kilogram są jednak zróżnicowane w zależności od wybranego kawałka świni. Kilogram schabu będzie zdecydowanie tańszy niż taka sama ilość szynki. W wielu firmach, jak na przykład w Michna Meat, sporo zależy od tego, jakiej klasy jest mięso.
Jednak w odniesieniu do wartości odżywczych, których dostarcza mięso wieprzowe, cena i tak nie jest wygórowana. Pomimo panującego przekonania, wieprzowina polecana jest osobom o zwiększonej aktywności fizycznej. Zawarte w nich składniki mineralne, takie jak witaminy oraz białko powinny być podstawą diety dla osób chcących utrzymać dobrą sylwetkę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana